diferența dintre crawling și indexare
|

Care este diferența dintre crawling și indexare în SEO?

În industria SEO, doi termeni adesea întâlniți sunt „crawling” și „indexare”. Acești termeni pot părea străini celor care sunt noi în acest domeniu, dar nu este nimic de speriat. În articolul de astăzi, vom defini acești termeni și vom răspunde la întrebarea: „Care este diferența dintre crawling și indexare în SEO?”

Definirea termenului „Crawling”

Definirea termenului Crawling

În contextul SEO, termenul „crawling” se referă la procesul prin care botii motoarelor de căutare navighează și accesează sistematic paginile web de pe internet. Botii sunt adesea denumiți „păianjeni”, de unde provine termenul „crawling”. Botii „crawling” urmează linkurile de la o pagină la alta, colectând informații despre conținut și structura fiecărei pagini.

Crawling-ul este un aspect esențial al SEO, deoarece permite Google (și altor motoare de căutare) să descopere, să indexeze și să clasifice paginile web. Botii de crawling ai Google analizează conținutul și linkurile dintr-un site web pentru a determina relevanța și încrederea în conținut. Odată ce aceștia au parcurs pagina și au colectat aceste informații, algoritmul motorului de căutare clasifică conținutul în funcție de parametrii lor.

Crawling in SEO

(Sursa: Google)

Ce înseamnă „indexare”?

Ce înseamnă indexare

Indexarea este definită ca procesul de stocare și organizare a paginilor web pe care botii motoarelor de căutare le-au parcurs. După ce un bot accesează o pagină, datele colectate sunt adăugate într-un index al motorului de căutare. Indexul este o bază de date masivă care conține informații despre conținutul și caracteristicile milioanelor de pagini web.

Indexarea este un pas vital pentru afișarea informațiilor de calitate utilizatorilor de către motoarele de căutare. Aceasta permite motoarelor de căutare să afișeze pagini web relevante în răspuns la interogările de căutare. Motoarele de căutare vor folosi indexarea fiecărei pagini pentru a privi tagurile meta, descrierile și conținutul site-ului. Pe măsură ce găsesc anumite cuvinte cheie pe pagină, șansele ca pagina să fie clasificată pentru cuvântul cheie relevant cresc.

Care este diferența dintre crawling și indexare în SEO?

Care este diferența dintre crawling și indexare în SEO

„Crawling” se referă la procesul prin care botii motoarelor de căutare navighează sistematic paginile site-ului web. „Indexarea” se referă la stocarea și organizarea paginilor care au fost deja parcurse.

Crawling-ul precede indexarea, deoarece botii motoarelor de căutare trebuie să parcurgă paginile web pentru a aduna informații înainte ca aceasta să poată fi indexată și disponibilă pentru rezultatele motoarelor de căutare. Cele două procese sunt strâns interconectate, deoarece motoarele de căutare parcurg baza de date cu tot conținutul de pe web.

În comunitatea SEO, crawling-ul și indexarea sunt adesea folosite interschimbabil. De exemplu, un client poate întreba: „A fost parcurs site-ul încă?” sau „Aceasta pagina trebuie sa fie indexată?” Acest lucru nu este o problemă, deoarece crawling-ul și indexarea în SEO sunt legate. Cu toate acestea, ca expert SEO sau dezvoltator web, este esențial să înțelegi diferența dintre cele două concepte.

Cum să verifici dacă site-ul tău este parcurs și indexat

Cum să verifici dacă site-ul tău este parcurs și indexat

Asigurarea faptului că paginile site-ului tău sunt parcurse și indexate este fundamentală pentru ca paginile site-ului tău să fie clasificate pe Google. Pentru a verifica, poți folosi câteva metode testate. Poți testa manual prin Google Search sau folosind Google Search Console. În această secțiune, vom explica cum să verifici și beneficiile fiecărei metode.

Metoda #1: Verificare manuală (Introduce „Site:” înainte de URL)

Cea mai rapidă și mai ușoară metodă de a verifica dacă o pagină web este parcursă și indexată este să efectuezi o verificare manuală. Urmează acești pași:

1. Vizitează pagina pe care dorești să o verifici.

2. În bara de căutare URL, dă dublu clic pentru a evidenția întregul URL.

3. Înainte de http sau https, introdu „Site:” și apasă Enter.

Cum să verifici dacă pagina ta web este indexată pe Google

După ce dai clic pe Enter, ar trebui să vezi pagina de căutare Google cu niciun rezultat, unul sau mai multe. Dacă nu există rezultate, pagina nu a fost parcursă sau indexată de Google. Dacă există rezultate, verifică din nou pentru a te asigura că pagina specifică pe care dorești să o verifici este listată.

4. Odată ce ai găsit pagina, dă clic pe cele trei puncte de lângă URL și deasupra linkului (tagul titlu).

5. Făcând clic pe cele trei puncte, vei indica când a fost parcursă și indexată pagina pentru prima dată.

Cum să verifici ultima dată de indexare pe Google

Metoda #2: Verifică cu Google Search Console

A doua metodă pe care ar trebui să o verifici este cu ajutorul instrumentului Google Search Console. Search Console oferă o mulțime de date și informații care sunt utilizate în diferite moduri. Poate verifica rapid dacă o pagină a fost parcursă și indexată, alături de alte instrumente utile. În plus, poți folosi Google Search Console pentru a solicita Google să parcurgă și să indexeze pagini specifice.

Instrumentul de inspectare din Google Search Console

Urmărește acești pași pentru a începe:

  • Configurează un cont Google Search Console.
  • Odată ce proprietatea ta este verificată, navighează către bara de căutare din partea de sus a paginii.
  • Introdu URL-ul complet pe care dorești să-l verifici.
  • Search Console te va informa dacă pagina a fost parcursă sau indexată.
  • Selectează „Solicitare indexare”.
Instrumentul de testare URL din Google Search Console

Dacă pagina nu a fost parcursă sau indexată, poți trimite ușor o solicitare selectând „Solicitare indexare”. Poți solicita indexarea în orice moment dacă pagina este indexată, dar a fost actualizată recent. Sursa folosită pentru această analiză: liviuprodan.com.

Importanța parcurgerii și indexării site-ului tău de către motoarele de căutare

Importanța parcurgerii și indexării site-ului tău de către motoarele de căutare

Pentru a-ți crește vizibilitatea online, motoarele de căutare trebuie să parcurgă și să indexeze site-ul tău. Este unul dintre cele mai cruciale pași în procesul SEO. Dacă Google (și alți exploratori ai motoarelor de căutare) nu știe că site-ul există, locația nu poate fi clasificată în partea de sus a rezultatelor căutării.

Din fericire, Google are sisteme pentru a parcurge automat și a indexa paginile web. Cu toate acestea, este o idee bună să verifici dacă motoarele de căutare îți parcurg site-ul în mod constant.

Pe măsură ce motoarele de căutare parcurg site-ul tău, acest lucru îți permite să te clasifici în partea de sus a rezultatelor căutării. O strategie eficientă de SEO va ajuta site-ul tău să se claseze mai sus pe motoarele de căutare, crescându-ți vizibilitatea online. Cu cât mai mulți clienți potențiali îți găsesc site-ul prin cuvinte cheie, cu atât mai mult trafic și venituri primește afacerea ta.

Îmbunătățește-ți strategia SEO: Colaborează cu echipa Optimizaresiteweb

Îmbunătățește-ți strategia SEO Colaborează cu Boostability

Echipa noastră se angajează să ajute întreprinderile mici să aibă succes online. Echipa noastră de experți se dedică monitorizării tendințelor și celor mai bune practici din industria marketingului pe motoarele de căutare.

Dacă ești o afacere în căutarea de modalități de a-ți extinde oferta de produse, colaborează cu echipa noastră astăzi! Este simplu: noi te ajutăm să vinzi mai mult, cu costuri mai mici prin folosirea celor mai bune practici SEO.

Contactează echipa noastră astăzi pentru a afla mai multe despre cum serviciile noastre SEO.